home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems Schrijf je in voor de themacafés

Denk mee na over de fusie tijdens themacafés

De fusie tussen Tongeren en Borgloon biedt de kans om aan een nieuwe toekomst te werken. Maar de stadsbesturen willen dat verhaal niet alleen schrijven. We nodigen daarom alle Lonenaren en Tongenaren uit om deel te nemen aan themacafés in februari en maart. 

Tijdens de themacafés kunnen de inwoners van Tongeren en Borgloon mee nadenken over vier belangrijke onderwerpen: (1) dienstverlening, (2) lokale economie, (3) dorpenbeleid en (4) cultuur, toerisme en landschappen. Hoe kunnen we de sterke punten van Tongeren en Borgloon verder uitspelen? Waar biedt de fusie nieuwe kansen en waar liggen de uitdagingen? Daarover gaan we in gesprek met de deelnemers.

Hieronder vind je meer informatie over elk themacafé. Iedereen kan zich inschrijven voor één of meerdere themacafés via het inschrijfformulier of telefonisch via 012 80 00 00 (Tongeren) en 012 67 36 63 (Borgloon).

Themacafé Dienstverlening

 • Datum en tijd: 7 februari 2023 van 19.30 uur tot 21.30 uur
 • Locatie: Stroopfabriek, Stationsplein 8, 3840 Borgloon

Het bestuur zet hoog in op dienstverlening voor de inwoners. De medewerkers en beleidsmakers gaven in eerdere bevragingen al aan een modeldienstverlener te willen zijn. Maar wat is jouw idee over de dienstverlening en hoe kunnen we stappen vooruitzetten in de fusie? Tijdens het themacafé brengen we mogelijke acties in kaart met het oog op efficiënte, toekomstgerichte en klantgerichte dienstverlening.

Tijdens de infomomenten van 7 en 9 november 2022 gaven bewoners en adviesraden bijvoorbeeld duidelijk aan dat nabijheid van het bestuur erg belangrijk is. We diepen uit hoe we ‘nabijheid’ op de beste manier kunnen invullen en garanderen.

Themacafé Economie

 • Datum en tijd: 13 februari 2023 van 19.30 uur tot 21.30 uur
 • Locatie: Soprema, Michielenweg 1, 3700 Tongeren

We denken tijdens dit themacafé na over een overkoepelende strategie om de woon- en handelskernen toekomst te geven en de leegstand weg te werken.

Op welke manier kunnen we de economische activiteiten versterken in de kernen? Hoe organiseren we de bedrijventerreinen en behouden we maximaal de open ruimte?

Tot slot zal ook de land- en tuinbouwsector bijzondere aandacht krijgen in dit themacafé. Wat zijn de kansen en uitdagingen binnen deze sector en hoe kunnen we de toekomst ervan verzekeren? Daarover bevragen we de deelnemers. 

Themacafé Dorpen

 • Datum en tijd: 16 maart 2023 van 19.30 uur tot 21.30 uur
 • Locatie: Panishof, Bommershovenstraat 10a, 3840 Borgloon

Tongeren en Borgloon bestaan samen uit 30 dorpen die de dagelijkse leefwereld van de Lonenaren en Tongenaren vormen. We denken samen na over drie belangrijke uitdagingen:

 • De mobiliteit tussen de stadskernen en dorpen;
 • De verbinding in de buurten;
 • Groei versus identiteit: hoe zorgen we ervoor dat een toename van bewoners het landelijke en charmante karakter van onze dorpen niet aantast?

Themacafé Cultuur, Toerisme en Landschappen

 • Datum en tijd: 22 maart 2023 van 19.30 uur tot 21.30 uur
 • Locatie: CC De Velinx, Dijk 111, 3700 Tongeren

Het erfgoed, de prachtige natuur en het historische verleden maken Tongeren en Borgloon een magneet voor toeristen en recreanten. Tijdens het themacafé willen we nadenken over:

 • De samensmelting van ons toeristisch aanbod: welke kansen biedt het fusietraject om de aantrekkingskracht van de trekpleisters nog te vergroten?
 • De impact van toerisme op de natuur, de leefbaarheid en het landelijk karakter van onze dorpen.
 • De economische kansen verbonden aan toerisme, zodat zoveel mogelijk Lonenaren en Tongenaren hiervan een graantje kunnen meepikken.

Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

Na de themacafés zullen er ook via de website nog mogelijkheden zijn om input te geven over de fusie. Via de digitale nieuwsbrief blijf je vanaf nu op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in via deze link om de nieuwsbrief te ontvangen.