Skip to main content
home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems Inwoners denken na over lokale economie

Inwoners denken na over lokale economie

Op maandag 13 februari kwamen 30 Tongenaren en Lonenaren samen voor het tweede themacafé over de fusie. De deelnemers gingen in gesprek over lokale economie. Wie niet aanwezig was, kan nu ook online meedenken over dit thema.

De inwoners zakten af naar het bedrijf Soprema op het industrieterrein Tongeren-Oost. Daar dachten ze na over de toekomst van de woon- en handelskernen in Tongeren en Borgloon. Daarnaast bespraken ze de economische troeven van beide steden en hoe ze uitdagingen, zoals de toegenomen leegstand, zouden aanpakken.

 

Kleinhandel en mobiliteit zijn aandachtspunten

Aan de gesprekstafels konden de deelnemers aanduiden waar ze kansen en uitdagingen zagen voor de lokale economie. De moderatoren gaven kort aan welke thema's aan hun tafel aan bod kwamen. Over alle groepen heen kwam kleinhandel in de binnenstad terug als belangrijk aandachtspunt. Als voornaamste uitdagingen zagen de deelnemers de leegstand en de parkeerruimte in de steden. Enkele deelnemers zagen kansen in het verfraaien van het straatbeeld om de economische activiteiten in de stadskernen te ondersteunen. 

Ook de ontsluitingen voor woon-werkverkeer, openbaar vervoer en fietsinfrastructuur werden onder de loep genomen. Volgens de deelnemers kunnen daar nog stappen worden genomen. Het versterken van de mobiliteit is immers belangrijk om de 30 dorpen met elkaar te verbinden. Ten slotte werd ook aangegeven dat onderwijs een belangrijke rol kan spelen in het versterken en vernieuwen van de economie. De bedrijven en de landbouwsector zijn namelijk steeds op zoek naar technisch personeel.

Een uitgebreid verslag volgt op deze website wanneer alle themacafés zijn afgerond.

Deel online jouw mening over economie

Omdat niet iedereen fysiek aanwezig kan zijn tijdens de themacafés, volgt er telkens een online bevraging.

Schrijf je in voor de volgende themacafés

Er staan nog twee themacafés gepland:

  • Themacafé Dorpen 16 maart 2023 van 19.30 uur tot 21.30 uur (Panishof, Borgloon)
  • Themacafé Cultuur, Toerisme en Landschappen – 22 maart 2023 van 19.30 uur tot 21.30 uur (CC De Velinx, Tongeren)