Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Tongenaren en Lonenaren geven mee vorm aan toekomstig dorpenbeleid

Op 16 maart stond het derde themacafé in het teken van de fusie op de agenda. Het dorpenbeleid stond deze keer centraal. 40 inwoners van Tongeren en Borgloon gingen met elkaar in gesprek.

 

Tongeren en Borgloon tellen samen 30 kernen en vormen een parelsnoer van dorpen. Tijdens het themacafé in het Panishof in Borgloon werd er nagedacht over hoe de fusiegemeente de eigenheid van de verschillende dorpen kan ondersteunen. Ook uitdagingen, zoals de mobiliteit tussen de dorpen, werden besproken. De deelnemers gingen aan de gesprekstafels aan de slag rond drie belangrijke onderwerpen:

  1. Mobiliteit tussen de kernen.
  2. Sociale verbondenheid binnenin en tussen de dorpen.
  3. Groei versus identiteit: hoe trek je nieuwe inwoners aan zonder te raken aan het charmante, landelijke karakter van de dorpen?

Rust, groen en verbondenheid als troeven

Aan de hand van een grote dorpenkaart gingen de deelnemers in gesprek. Waar wonen zij? Wat zijn daar de kwaliteiten? Wat ontbreekt er? Die vragen werden behandeld. Aan de tafels kwamen enkele kwaliteiten van de dorpen vaak terug: de rust, de nabijheid van groen en de verbondenheid. Als uitdagingen kwamen onder andere een goede bereikbaarheid, voldoende voorzieningen en het onderhouden van het verenigingsleven naar voren.

Alle input wordt verzameld en besproken binnen de stadsbesturen. Daarover volgt binnenkort meer informatie op deze website.

Deel online jouw mening over het dorpenbeleid

Omdat niet iedereen fysiek aanwezig kan zijn tijdens de themacafés, volgt er telkens een online bevraging.

Om te kunnen deelnemen, wordt er eerst gevraagd om een profiel aan te maken. Nadien kan je jouw mening geven.

Schrijf je in voor het laatste themacafé

Je kan je nog steeds inschrijven voor het laatste themacafé:

  • Themacafé Cultuur, Toerisme en Landschappen
  • 22 maart 2023 van 19.30 uur tot 21.30 uur in CC De Velinx, Tongeren