Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems Sfeerbeeld gesprekstafel themacafé cultuur, toerisme en landschappen

55 inwoners nemen deel aan laatste themacafé

Het laatste van de vier themacafés kon op de grootste opkomst rekenen. 55 deelnemers verzamelden op donderdag 22 maart in CC De Velinx. Ze bespraken hoe Tongeren en Borgloon hun troeven op vlak van cultuur, toerisme en landschappen na de fusie kunnen uitspelen.

Het erfgoed, de prachtige natuur en het historische verleden maken van Borgloon en Tongeren een magneet voor toeristen en recreanten. Samen zijn de steden goed voor maar liefst 28% van alle overnachtingen in Haspengouw. Er komen bovendien nog een aantal trekpleisters bij, zoals het belevingscentrum van de graven van Loon, het fruitspoor, de opening van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het vernieuwde Gallo-Romeins museum. Het thema cultuur, toerisme en landschappen kon dan ook niet ontbreken tijdens de themacafés.

De tafelgesprekken gingen van start met een ronde waarin de deelnemers aangaven op welke trekpleisters uit hun stad zij fier zijn. Daarna dachten ze na over de kansen om de aantrekkingskracht van die trekpleisters nog te vergroten en stonden ze stil bij de uitdagingen.

Twee gouden ideeën per tafel

Aan het einde van de avond stelde elke tafel twee gouden ideeën voor die hun groep bedacht had. Een greep uit de ideeën: toeristische verbindingen creëren, een ‘metrokaart’ ontwikkelen of de burcht van Kolmont beter ontsluiten.

Daarnaast merkten de deelnemers op dat de natuur gevrijwaard moet blijven. Het doorkijkkerkje in Borgloon trekt bijvoorbeeld veel toeristen aan die regelmatig hun auto in het veld parkeren. Om dat te vermijden werd het idee geopperd om een shuttle in te leggen tussen de parking en het kerkje.

Deel jouw mening online

Kon jij niet aanwezig zijn? Of was je er wel, maar heb je nog extra input? Vanaf nu kan je online meedenken over het thema cultuur, toerisme en landschappen. Ook op de voorgaande thema’s kan je nog reageren. Om te kunnen deelnemen wordt er eerst gevraagd om een profiel aan te maken. Nadien kan je jouw mening geven. 

Online participeren kan nog tot en met 31 maart. Nadien wordt alle input uit de themcafés en van de website in een verslag gegoten en aan de stadsbesturen bezorgd. Het uitgebreide verslag volgt ook op deze website.