Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems afbeelding straatnaambord

Compensatie en inspraak bij straatnaamwijziging na fusie Tongeren en Borgloon

Binnenkort ondergaan enkele straten in Tongeren en Borgloon een naamswijziging als gevolg van de geplande fusie tussen Tongeren en Borgloon. Bewoners die hierdoor een nieuwe straatnaam krijgen, ontvangen een compensatie. In totaal zullen 29 straten een nieuwe naam krijgen, 14 in Tongeren en 15 in Borgloon.

Het is wettelijk niet toegestaan om twee identieke straatnamen in eenzelfde gemeente te hebben. Deze naamswijzigingen zijn onder meer ook belangrijk voor de hulpdiensten om verwarring in crisissituaties te voorkomen. Inwoners ontvangen een compensatie van 100 euro, terwijl rechtspersonen 200 euro ontvangen. Aanvragen kunnen worden ingediend nadat de gemeenteraad de definitieve beslissing tot straatnaamwijziging heeft genomen.

De keuze voor nieuwe straatnamen gebeurt in samenspraak met bewoners. In februari kunnen ze voorstellen indienen, die zorgvuldig worden overwogen door lokale heemkundigen in samenwerking met het stadsarchief. Daarna volgt er een stemming. De definitieve beslissing wordt eind juni door beide gemeenteraden genomen.

De officiële ingangsdatum voor de nieuwe straatnamen is 1 januari 2025.